De Kôdô Sawaki: un llibre necessari

El mestre Kôdô Sawaki (1880-1965) no va deixar res escrit, però es conserven les transcripcions de molts kusen i teishos que va impartir en vida. Aquest llibre és una reeixida selecció dels mateixos, ordenats per capítols de títol eloqüent: “A tu, que vols començar a fer zazen“, “A tu, que t’entestes a obtenir el satori“, “Ens deixem escanyar pel nostre propi ego“…  Aquest recurs aconsegueix que el llibre interpel·li molt directament al lector en la seva més recollida intimitat.

A mi m’agrada molt el discurs de Kodo Sawaki, té una vehemència brillant, satisfactòria, molt allunyada d’aquella morositat que defineix als mestres de salonet. La seva espiritualitat és vigorosa, però en cap moment es fa inintel·ligible. M’agrada més que la literatura de Taizen Deshimaru, però com passa amb tot, això és una qüestió de sensibilitats personals.

Aquesta edició consta, a més, d’un Pròleg de Muhô, que

és l’abat d’Antaiji, una Introducció de Ramón Costa, un Epíleg de Kushiya Shusoku i una sèrie d’Annexos de gran valor, a saber: El Fukan Zazen Gi, de Dôgen, el Gakudô Yôjin Shû, també del mestre Dôgen i dos Assaigs imprescindibles de Ramón Costa, un sobre els manuals de meditació de Dôgen i un altre que compara aquests manuals amb el Ch’an-yüan de Tsung-Tse. El llibre consta dels prescriptius Glossaris i Bibliografies.

 

És escrit en català. Aquestes iniciatives heroiques en favor de la nostra llengua són encomiables i mereixen èxit i reconeixement.

Al meu entendre aquest és un llibre que s’ha de tenir, inexcusablement, i que es pot adquirir a algunes llibreries de Barcelona o bé posant-se en contacte amb el seu autor a kannonprajna@gmail.com. Val 15 €, o lo que és lo mateix, una inversió que cal fer.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *